domingo, 26 de octubre de 2008
Desnudos esperanzados
viernes, 17 de octubre de 2008
De un terror acontecido ( Escrito el año 1967)

Los republicanos que el dictador dejo en las cunetas. Emilio Silva y Santiago Macías. Colección historia viva Ediciones temas de hoy, SA (TH) 2003 |
- Quan al març de 2000, Emilio Silva va començar els treballs per trobar les restes del seu avi afusellat 64 anys abans, no només voila trobar el seu cos, volia també recuperar la seva memòria i tornar la dignitat des de llavors segrestada, tan al seu avi com a ell mateix i demés familiars.
Llavors no savía que aquesta iniciativa despertaría tot un moviment social d'altres familiars que com ell també volien retrobar la memòria i la dignitat dels seus, a aquesta legitima iniciativa familiar desprès s'uniria el rigor del mon acadèmic que també volia recuperar una part important de l'historia fins llavors amagada.
En Santiago Macias, és un guerriller de la memòria, ha fet d'assessor històric en diversos documentals i pel·lícules sobre temàtiques de la guerra civil, repressió i resistència del Maquis, és un treballador de primera línia de foc que a fet milers de quilometres amb la seva gravadora rescatant la memòria de centenars de testimonis que patiren la guerra i la repressió franquista.
A la primera part del llibre, l'Emilio descriu amb detall tot el procés que va haver de seguir fins aconseguir trobar i identificar les restes del seu avi Emilio i fer que aquestes descansessin per fi junt a les de la seva avia Modesta tal i com sempre avia volgut la família.
A la segona part Santiago ens fa exposició d'algunes troballes fetes durant un intens i rigorós treball de camp dut a terme per tot l'estat espanyol fent recerca i recuperació d'un patrimoni que ens pertany a tots nosaltres que estava en imminent perill de desaparèixer, la memòria.
(Castilla León, Fosa de Candeleda Ávila)
miércoles, 15 de octubre de 2008
Tardes de otoño

hacia su inevitable declive.
Juan Díaz Casares.
viernes, 10 de octubre de 2008
Cuando éramos niños (Mario Benedetti, mis poetas)

Cuando éramos niños
los viejos tenían como treinta
un charco era un océano
la muerte lisa y llana
no existía.
luego cuando muchachos
los viejos eran gente de cuarenta
un estanque era un océano
la muerte solamente
una palabra
ya cuando nos casamos
los ancianos estaban en los cincuenta
un lago era un océano
la muerte era la muerte
de los otros.
ahora veteranos
ya le dimos alcance a la verdad
el océano es por fin el océano
pero la muerte empieza a ser
la nuestra.
...el poder de los gobernantes nunca se siente influenciado por los intelectuales o los artistas. En la extrema derecha, generalmente los expulsan, torturan y matan. El neoliberalismo, en cambio, cree que artistas e intelectuales son objetos decorativos. A los políticos les gusta sacarse fotos al lado de un escritor o de un pintor pero no le dan la menor importancia. Y hasta la propia izquierda usa a los intelectuales y artistas. En el terreno político, nadie da importancia a lo que piensan. Eso no quiere decir que uno no hace lo que puede. Podemos cambiar la mentalidad de la gente, pero no vamos a liderar ninguna transformación. Nunca supe de una revolución hecha con un soneto, con una obra de teatro. Ni se derrocó ninguna dictadura con un cuento. Los intelectuales participan en los movimientos, pero no pueden cambiar la vida. El poder siempre desprecia al intelectual y lo considera peligroso. Mario Benedetti.
jueves, 2 de octubre de 2008
El eterno cauce de la palabra

Grup ART...pintura, diseño, fotografía, poesía, relatos. Año 1991 Sta. Perpetua de Mogoda.